Griep prik 2020

Het is weer tijd voor de griepprik ! De griepprik wordt dit jaar gegeven op dinsdag 10 november op de praktijklocatie Herman Kuijkstraat 19 in Geldermalsen. LET OP: in verband met de huidige corona maatregelen is er een belangrijke wijziging in de organisatie ten opzichte van voorgaande jaren:
In verband met de beperking van het aantal mensen wat zich tegelijkertijd in een ruimte mag bevinden, hebben we een tijdsindeling gemaakt. U krijgt een uitnodiging per post met daarop de tijd vermeld waarop u dient te komen. We zijn genoodzaakt om deze tijden strikt te handhaven. Kom dus NIET te vroeg en ook NIET te laat.

De griepprik is bedoeld om mensen met specifieke medische aandoeningen (zoals hart-en vaatziekten, Diabetes en COPD) en mensen van 60 jaar en ouder te beschermen tegen de echte griep (Influenza). Deze griep kan voor bovengenoemde patiënten ernstige gevolgen hebben. Daarom krijgen zij het advies om de griepprik te halen. Het is een misverstand om te denken dat wanneer je (bijna) nooit de griep hebt gehad, het niet nodig zou zijn om de griepprik te halen. De griep waartegen de griepprik beschermt krijg je normaal gesproken maar een paar keer in je leven en echt niet elk jaar! Datgene wat in de volksmond vaak griep genoemd wordt zijn meestal zware verkoudheden. Wanneer de echte griep (Influenza) toeslaat kunnen ouderen en mensen met chronische ziekten daar héél ziek van worden en soms loopt dat zelfs fataal af. De griepprik zorgt ervoor dat de kans om deze griep te krijgen kleiner wordt. Mocht u ondanks de griepprik tóch de griep krijgen, dan zal

  • de griep milder verlopen,
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn,
  • de kans kleiner zijn dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert.

De bescherming van de griepprik houdt ongeveer 6 maanden aan. Voor mensen met een medische indicatie en voor mensen ouder dan 60 jaar zijn er geen kosten verbonden aan de griepprik. Alle diagnoses in ons patiëntenbestand zijn gecodeerd en op basis van deze codering wordt de selectie gemaakt voor de medische indicaties. Alle mensen jonger dan 60 jaar met een medische indicatie hebben daarover inmiddels van ons een e-mail bericht ontvangen. Mensen waarvan we geen e-mail adres hebben, ontvangen dit bericht per post.

Degenen die dit jaar 60 zijn geworden of binnenkort worden, ontvangen éénmalig een bericht waarin uitgelegd wordt dat zij in de toekomst jaarlijks voor de griepprik in aanmerking komen.

Als u jonger dan 60 jaar bent én geen medische indicatie heeft en toch een griepprik wilt krijgen (eigen verzoek), kunt u dat aangeven via een mail of telefoontje met de assistente. Er wordt dan een recept op uw naam uitgeschreven en naar de apotheek gestuurd, waar u dan de spuit kunt halen. Vervolgens spreekt u met de assistente een tijdstip af waarop de griepprik toegediend wordt. Dit kan om organisatorische redenen niet op de middag van de griepprik op 10 november. De kosten hiervoor (€29,84) worden door een aantal verzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Bij de apotheek betaalt u nog een apart bedrag voor het vaccin zelf (nog niet bekend op het moment van schrijven maar vermoedelijk ongeveer € 25,-).

Meer informatie vindt u op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik en www.thuisarts.nl/griep.

Terug naar ons nieuwsoverzicht