Links

 

Thuisarts.nl

Een betrouwbare en onafhankelijke website waarop u heel veel medische informatie kunt vinden. U kunt lezen wat u zelf kunt doen om gezond te blijven en hoe u zelf eenvoudige klachten aan kunt pakken. Ook kunt u zich met behulp van de informatie op deze site voorbereiden op een gesprek met de huisarts. De huisarts gebruikt deze site vaak als ondersteuning tijdens het spreekuur. Als u de uitleg en adviezen nog eens na wilt lezen na een bezoek aan de huisarts kan dat dus ook op deze site.
Let wel deze site is vooral bedoeld om informatie te zoeken bij een reeds vastgestelde diagnose. Het is niet verstandig zelf op zoek te gaan naar diagnoses. Het kiezen van een diagnose uit een lijst van mogelijke diagnoses is vaak zeer lastig.

 

Moet ik naar de dokter?

‘Moet ik naar de dokter?’ helpt mensen om zelf de verantwoordelijkheid voor hun gezondheidszorg te nemen. Doordat deze site hulp biedt bij het maken van de juiste afweging om wel of niet naar de dokter te gaan, hopen we enerzijds zoveel mogelijk schade te beperken doordat mensen soms te lang wachten om hulp in te schakelen en anderzijds kosten te besparen door onnodig gebruik van de zorg te beperken. Voor een telefoontje naar de Huisartsenpost met een simpel vraagje brengt de Huisartsenpost al € 25,- in rekening bij uw zorgverzekeraar, voor een consult op de Huisartsenpost zelfs € 105,-. Het is dus duidelijk dat ‘Moet ik naar de dokter?’ helpt om de zorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden.

‘Moet ik naar de dokter?’ is ook beschikbaar als app voor uw smart Phone of tablet. Deze app biedt nog meer functionaliteit dan de website versie.

Download de gratis app

Longfonds.nl

Deze site biedt veel informatie over astma en COPD, maar ook over zeldzame longziekten zoals longfibrose, sarcoïdose en pulmonale hypertensie. Verder vindt u op deze site ook allerlei praktische hulpmiddelen. Zo komt er bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan uw arts vaak veel op u af. Hoe weet u nu of u de juiste vragen stelt? En of u geen vragen vergeet? Op deze site kunt u als voorbereiding op het spreekuurbezoek een vragenlijst aanmaken om u als geheugensteuntje te helpen in het gesprek met uw arts. U kunt deze lijst printen of naar uzelf mailen.

 

Heb ik een gezond gewicht?

De BMI (Body Mass Index) is een formule die de lengte-gewicht verhouding weergeeft. De ideale BMI is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Op de site van het Voedingscentrum vindt u een BMI calculator die meteen ook per leeftijd en geslacht aangeeft of je te hoog of te laag zit en daaraan gekoppeld meteen gerichte adviezen. Natuurlijk is er ook nog heel veel andere goede informatie over voeding te vinden op deze site.

Zelfzorg.nl

Deze website is van Neprofarm, de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van zelfzorggeneesmiddelen, gezondheidsproducten (oa voedingssupplementen) en medische hulpmiddelen. Deze website informeert u over alle mogelijkheden van zelfzorg zonder meteen productnamen te noemen. Daarnaast wordt ook duidelijk aangegeven wanneer het nodig is een arts te raadplegen. Indien u dat wenst kunt u wel uitgebreide informatie zoals bijsluiterteksten van veel zelfzorgmiddelen op deze site vinden. Zelfzorg.nl is geen webshop, het is dus niet mogelijk om de producten daar te kopen.