Problemen met injectienaalden

Naar aanleiding van de uitzending op 23 maart 2015 van een aflevering van “EenVandaag” heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten om samen met het RIVM nader onderzoek te doen naar mogelijke problemen bij de productie van injectienaalden. De epoxylijm waarmee het metaal van de naald aan het plastic vast zit, hardt niet altijd goed uit. Daardoor zou er vloeibare lijm in de naalden terecht kunnen komen. In het TV programma werden met name de naalden van het merk Terumo genoemd.
Tot nu toe is er nog niet genoeg informatie om te kunnen bepalen of de betreffende injectienaalden van de markt gehaald moeten worden. Op dit moment worden deze naalden verder onderzocht. Tevens heeft IGZ een meldpunt ingericht voor zorgverleners om alle mogelijke problemen met injectienaalden (ook van andere merken) te melden. Het onderzoek zal naar verwachting enkele weken gaan duren. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.
bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Hoewel er in onze huisartsenpraktijk bij het gebruik van bovengenoemde injectienaalden nooit problemen zijn gesignaleerd, hebben wij, uit voorzorg en in afwachting van definitieve uitspraken van IGZ, alle naalden vervangen door naalden van een ander merk.

Terug naar ons nieuwsoverzicht